In 1994 studeerde Mariska Smolders af als schrijvend journalist aan de Academie voor Journalistiek en Voorlichting in Tilburg. Haar journalistieke carrière begon bij de krant waar ze als kind mee opgroeide: het Eindhovens Dagblad. Ze werkte er als stads- en eindredacteur. Daarna werd ze verslaggever op de Woerdense redactie van Rijn en Gouwe (het huidige AD Groene Hart).

Na een paar jaar lonkte het buitenland en vertrok ze als freelance journalist naar Marokko en Ghana. Ze schreef artikelen voor uiteenlopende bladen, zoals Avantgarde, Unicef Nieuws, Algemeen Dagblad, Contrast en Internationale Samenwerking. Eenmaal terug in Nederland smaakte de internationale omgeving naar meer, en vond Mariska een baan op de communicatieafdeling van Cordaid, één van de grootste ontwikkelingsorganisaties in Nederland. Als persvoorlichter ging ze regelmatig op reis naar verre bestemmingen om samen met journalisten en cameraploegen het werk van Cordaid onder de aandacht te brengen van het Nederlandse publiek. In deze jaren was ze daarnaast vaste freelancer voor VluchtelingenWerk Nederland en het ministerie van Financiën.

Na acht jaar was de tijd rijp voor iets anders en vond Mariska een nieuwe uitdaging als communicatieadviseur bij de Kamer van Koophandel Midden-Nederland. Een journalistiek ingerichte functie; ze schreef artikelen voor de Kamerkrant en later voor het magazine Eigen Bedrijf. Ze interviewde talloze ondernemers en vergaarde in deze jaren veel kennis over economie en ondernemerschap.

In april 2012 verhuisde Mariska met haar gezin naar Frankrijk. Over haar nieuwe leven houdt ze een blog bij: www.decreuseisreuze.blogspot.nl. Dat wat ze altijd het liefste heeft gedaan, werken en schrijven voor verschillende opdrachtgevers en over uiteenlopende onderwerpen, blaast ze hier nieuw leven in. Geïnspireerd door de rustieke omgeving van het Franse platteland, en uitgerust met alle moderne communicatiemiddelen. Op deze manier staat niets een goede en snelle
communicatie met haar opdrachtgevers in de weg.

Bekijk hier het CV van Mariska Smolders.